تابلو برق صنعتی
متن سربرگ خود را وارد کنید
تابلو برق صنعتی مجموعه ای متشکل شده از قطعات الکترونیکی و مغتاطیسی ست که برا فرمان مدارات برق صنعتی به کار گرفته می شود. وظایف دیگر تابلو برق صنعتی عبارت است از: محافظت از جان انسان ها در برابر برق گرفتگی که معمولا در مکان های صنعتی، کارخانجات، ادارات و مراکزی که با برق سر و کار دارند، به کار گفته می شود.
این تابلو ها معمولا در انواع و ابعاد مختلفی با تجهیزات گوناگونی وجود دارند که بسته به کارتان، شما باید تابلو برق مورد نیاز را خریداری کنید. پس برای آشنایی بیشتر و کمک به خرید بهتر تابلو برق صنعتی از فروشگاه تکنیک مدرن، با ما همراه باشید.
تجهیزات تابلو برق صنعتی
تابلو برق صنعتی از تجهیزاتی گوناگونی بسته به نیاز مشتریان تشکیل شده اند که هر کدام از آنها، نقشی مهم در تابلو برق همچون حفاظت جان انسان، محافظت از سوختگی قطعات تابلو، کمک به مدار قدرت و مواردی دیگر را ایفا می کنند که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
☑ کنتاکتور:
کنتاکتور در تابلو برق صنعتی وظیفه ی قطع و وصل جریان به الکتروموتور را انجام می دهد و برای اینکه بتوانیم یک موتور سه فاز را از راه دور کنترل کنیم، به یک رله مغناطیسی با کلید اتصال قوی نیاز داریم تا بتواند فشار جریان موتور را در حالت ایمن هدایت کند؛ از این رو رله های الکترومکانیکی که قدرت بالایی دارند و با عنوان کنتاکتور شناخته می شوند، برای همین منظور ساخته شده اند.
در صورت بروز مشکلاتی همچون افت ولتاژ، جابهجایی فاز، عدم تقارن ولتاژ سه فاز و یا قطع بودن یکی از فازها، کنتاکتور اجازه ی روشن شدن به تابلو برق را نمی دهد که در این حالت، می توان از تیغه ی باز آن را در مدار، جهت استارت نمودن تابلو استفاده کرد.
بر روی کنتاکتورها، معمولاً یک کنتاکت بسته نیز بر روی آن وجود دارد که می توانید آن را به یک بیزر متصل نمایید تا دلیل خاموش شدن یا روشن نشدن تابلو برق را به تکنسین و یا اپراتور اعلام نماید.
☑ بی متال:
یکی دیگر از تجهیزات مناسب و عالی برای تابلوهای برق صنعتی، بی متالها هستند که به توسز آن شما خواهید توانست فرایند تبدیل تغییرات دمایی نسبت به جا به جایی مکانیکی را به راحتی انجام دهید.
در خصوص وظیفه اصلی و مهم بی متالها در تابلو برق صنعتی نیز می توانیم به محافظت موتور سه فاز در برابر اضافه بار در ولتاژ پایین اشاره نمود.
☑ رله:
رله قطعه ایست که بنا به خطاهای مختلف پیش آمده در مدار، فرمان قطع یا وصل را می دهد.
☑ لوزام اندازه گیری تابلو برق صنعتی :
ما برای بررسی و اطلاع داشتن از شدت جریان، اختلاف پتانسیل و توان ورودی و دیگر عوامل، باید لوازم اندازه گیری که به دو صورت اتوماتیک و آنالوگ هستند، استفاده کنیم تا از جریان هایی که اضافه بار می کشند، باخبر شویم؛ از این رو لوازمی همچون آمپر سنج، ولت سنج، وات سنج و … در مدار تابلو برق صنعتی قرار می گیرند.
☑ ترانس ولتاژ یا جریان:
ترانس های ولتاژ و یا ترانس های جریان به کار گرفته شده درون تابلو برق صنعتی معمولا از نوع ایزوله یا یک به یک استفاده می شود که برای جلوگیری از برق گرفتگی به کار می رود.
☑ فیوز:
فیوزها جزء مهم ترین تجهیزات تابلو برق صنعتی محسوب می گردند. آنها وظیفه ی حفاظت از مدار در مقابل اضافه بار و اتصال کوتاه را برعهده دارند و زمانی که جریان بیش از حد مجاز باشد، مدار را قطع می کنند. فیوز از یک رشته سیم تشکیل شده است که در زمان اضافه بار ذوب شده و جریان را قطع می کند.
فیوزها از انواع مختلفی تشکیل شده اند که شامل فشنگی، مینیاتوری، کاردی و… هستند بسته به نیاز و محل نصب، در تابلو برق قرار می گیرند.
☑ شینه یا شمش مسی:
برای انتقال جریان برق بسیار زیاد به جای کابل ها در تابلو، از شینه یا شمش مسی استفاده می شود که به دو صورت قرار داده می شوند: افقی و عمودی.
☑ دستگاه CT:
این بخش معمولا برای بخش اندازه گیری میدان های ایجاد شده دور سیم های برق به کار گرفته می شود که برای اندازه گیری و تعادل بار تقسیم شده در سیم ها به کار می رود که استفاده خیلی کمی در تابلو برق صنعتی دارد.
☑ کلید FI یا محافظ جان:
این کلید چند سالی ست که در ایران رواج پیدا کرده و برای حافظت جان انسان در برابر اتصال کوتاه و یا برق گرفتکی به کار می رود. این دستگاه بدین گونه کار می کند که بر سر راه نول قرار می گیرد تا اگر جریان برگشت که از سیم نول بر می گردد، از جریان رفت کمتر باشد، فورا جریانات را قطع کند که مشکلی پیش نیاید.
☑ شستی فرمان یا push Button تابلو برق :
این شستی ها مانند یک دستور و فرمان اجرا برای تابلو برق صنعتی را دارند که وظیفه قطع و یا وصل و یا تغییر حالت برق درمدار را معمولا برعهده دارند که برای نمونه، می توانیم از شستی های فرمان دستگاه پرس نام ببریم که از همین شستی ها هستند.
☑ چراغ سیگنال و بیزر صنعتی :
معمولا این لوازم برای باخبرسازی فرد یا افرادی که با تابلو برق صنعتی کار می کنند به کار گرفته می شود تا زمانی که با مشکلاتی از جمله برق گرفتگی، نشستی جریان، اتصال کوتاه، اضافه بار و… رو به رو شدیم، فورا خبر دار شویم تا صدمه جدی به مدار و قطعات درون تابلو برق صنعتی وارد نشود و آن را قطع کنیم.
☑ ترمینال تابلو برق ها:
وظیفه ی اصلی ترمینال یا کانکتور در تابلو برق صنعتی، اتصال بهتر سیم ها در حالت استاندارد است. هنگامی که شما اتصال سیم ها را با نوارچسب انجام بدهید، جریان برق باعث گرم شدن محل اتصال خواهد شد که امکان دارد خطراتی مانند: برق گرفتگی و آتش سوزی را در پی داشته باشد.
اما زمانی که از ترمینال برای اتصال سیم ها استفاده کنید، با چنین مشکلی مواجه نخواهید شد. از مهم ترین و پرکاربرد ترین ترمینال ها در تابلو برق صنعتی می توان به ترمینال ریلی، ترمینال شاخه ای و ترمینال پیچی اشاره نمود.
اجزای داخلی تابلو برق صنعتی
تابلو برق ها از اجزای دیگری نیز تشکیل شده اند که به گونه ای، نقش عایق بندی تابلو برق صنعتی را برعهده دارند که شامل موارد زیر می شوند:
- سافت استارتر در تابلو برق: قطعه ای ست برای راه اندازی نرم موتورها برای جلوگیری از خرابی آنها، در بعضی از تابلو برق های صنعتی به کار می رود.
- وارنیش صنعتی تابلو : عایق الکتریسیته می باشد که برای ممانعت از اتصال ناخواسته بین شیشه و سایر اجزاء که به کار می رود.
- کلید حرارتی تابلو برق: قطعه ای که هم کار بی متال و هم کار فیوز را انجام می دهد.
- کنتاکت کمکی: ابزاری ست که بر روی کلید حرارتی قرار گرفته و در صورت قطع کلید حرارتی، به اپراتور اخطار می دهد.
- ترمینال: ما کلا دو مدل ترمینال داریم: ترمینال فرمان، وظیفه دارد که سنسورها و میکروسوئیچ ها را فعال می نماید و اطلاعات را به تابلو برق ارسال می کند و ترمینال پاور، جریان را به سمت دستگاه های مصرف کننده انتقال می دهد.
- گلند: برای محافظت کابل و همچنین عایق اتصال با بدنه، از گلند استفاده می گردد.
- مقره: عایقی که شمش را به بدنه متصل کرده و آن را نگه می دارد.
- تایمر: در زمان مشخص شده ارتباط بین اجزاء را قطع یا وصل میکند.
انواع تابلو برق صنعتی
تابلو برق صنعتی را غیر از ویژگی فضای نصب که گفته شد، بر اساس معیارهای متفاوت دیگری نیز می توان دسته بندی کرد.
تابلو برق داخلی
این نوع تابلوها در مکان هایی که سرپوشیده هستند، مورد استفاده قرار می گیرند که خود آن ها به سه بخش فشار ضعیف، فشار متوسط و فشار قوی تقسیم بندی می گردند.
تابلو برق خارجی
این نوع تابلوها همانطور که از نامش پیداست در فضای باز مورد استفاده قرار گیرند و مانند مدل داخلی آن به سه سری فشار قوی، فشار متوسط، فشار ضعیف تقسیم می شوند.
تابلو برق صنعتی از نظر قدرت
انرژی یا قدرت الکتریکی مورد نیاز یک صنعت یا بخشی از تجهیزات آن صنعت از داخل این تابلوها عبور می کند.این تابلو برق ها، خود به دو دسته تابلو برق صنعتی تک فاز و تابلو برق صنعتی سه فاز تقسیم می شوند.
تابلو برق صنعتی از نظر کنترل
این نوع تابلو برق صنعتی کنترل فیدرهای مختلف را به کمک تجهیزات قطع و وصل مانند انواع سوئیچ ها، circuite breaker ها و همچنین راه اندازی انواع موتورهای DC و AC را به کمک کنتاکتورها و تایمرها بر عهده دارند.
تابلو برق ترکیبی
در صنایع کوچک و متوسط، غالبا ساخت تابلوهای متعدد فوق به لحاظ اقتصادی، مقرون به صرفه نیست و لذا تابلوهایی ساخته می شوند که تمام کارکردهای قدرت، کنترل و حفاظت را همزمان داشته باشند با هزینه کمتر.
تابلو جریان ضعیف
تابلوهای اعلان حریق و… شامل بردهای الکترونیکی هستند که اطلاعات خروجی از گیرنده (detectore) حساس به حریق را دریافت، پردازش و ضمن اعلام حریق، سیستم های اطفاء حریق خودکار را فعال می کنند.
تابلو اصلاح ضریب قدرت
تابلو اصلاح ضریب قدرت، شامل دسته ای از خازن ها هستند که به صورت پله ای قرار دارند که وظیفه اصلاح ضریب قدرت را بر عهده دارند.
جنس بدنه تابلو
از دیگر دسته بندی های مهم در انتخاب تابلو برق صنعتی می توان به جنس آنها اشاره کرد که در ادامه انواع آنها را بررسی خواهیم کرد.
- آلومینیومی: آلومینیوم، فلزی با خواصی همچون سبکی، استقامت و انعطاف پذیری ست؛ و نکته مهم این است که از فلزات ارزان به حساب می آید؛ لذا ویژگی های ذکر شده، آلومینیوم را گزینه مناسبی برای ساخت تابلوها به حساب می آورد.
- فولادی: به علت مقاومت بالا در برابر آسیب های محیطی و طبیعی همچون خوردگی، پوسیدگی، رطوبت و قارچ، از تابلوهای فولادی، مخصوصا فولاد ضد زنگ استفاده می شود.
- پلاستیکی: غالبا تابلو برق صنعتی پلاستیکی، برای ساخت تابلو برق های جریان ضعیف طراحی و استفاده می شود. هرچند که برخی اوقات چنانچه لازم باشد تابلوهای جریان ضعیف در فضای باز نصب شوند، آنها را از فلزاتی مقاوم در برابر اکسایش همچون آلومینیوم تولید می کنند.
- پلی کربنات: این تابلوها از رزینهای ترموپلاستیک به همراه ترکیبی از الیاف کربنی تولید می گردند. تابلوهای پلی کربناتی، هر چند در برابر خوردگی و یا محیط اسیدی مقاوم هستند اما در برابر اشعه خورشید استقامت بالایی نداشته و غالبا در محیط های داخلی و به دور از نور مستقیم خورشید به کار گرفته خواهند شد.
- کامپوزیت: ترکیبی از رزینها و الیاف مصنوعی ست که مقاومت بالایی داشته و مخصوصا در مقابل حرارت، اشعه uv و رطوبت، استحکام بالایی دارد و از طرف دیگر، عایق الکتریکی مناسبی به حساب می آیند؛ در نتیجه جایگزین مناسبی برای تابلوهای فلزی به حساب خواهند آمد.
- فایبرگلاس: فایبرگلاس که مقاومت در برابر رطوبت بالایی دارد؛ بنابراین این نوع تابلو برق صنعتی از جنس ماده فایبرگلاس را در ساخت جعبه های برق صنعتی واقع در محیط های مرطوب رایج کرده است.
تابلو برق استاندارد
استاندارد تابلو برق صنعتی بر اساس IEC، مخفف International Electrotechnical Commission بوده و با اهمیت ترین استاندارد بینالمللی برق به شمار می رود. در حقیقت، IEC یک کمیسیون بینالمللی الکترونیک وابسته به سازمان بینالمللی استاندارد ISO می باشد. این سازمان به واسطه تدوین استاندارد با موارد زیر، در بازارهای جهانی و جامعه خدمت اعمال اثر می کند:
1) شیوه نصب و پیکربندی در تمامی فناوریهای الکتریکی و توسعه محصولات، سیستمها و خدمات ایمن، کارآمد و سازگار با محیطزیست را پشتیبانی می کند.
2) براساس مقررات ملی 13-6-1-1-4 تابلو باید طبق استانداردهای ملی یا بینالمللی معتبر ساخته شود.
3) براساس مقررات ملی 13-1-4-1 سیستم الکتریکی (ارت) منتخب در ایران برای تمامی ساختمان ها به طور عموم، سیستم TN از نوع S-C-TN می باشد.
4) در سیستم توزیع نیرو S-C-TN،شما باید از محل احداث الکترود زمین، ابتدا هادی حفاظتی با کابل مورد نظر را به شینه اصلی در تابلو کنتور برق، محکم وصل نمایید و سپس انشعاب آن را به شینه ارت در تابلو مشاعات متصل کنید.
5) وسیلههای قطع و وصل و تجهیزات نصب شده در داخل تابلو باید با استانداردهای ملی ایران یا استانداردهای IEC مطابقت داشته باشند.
6) هر تابلو باید از طریق وسایل حفاظتی همچون فیوز و کلید اتوماتیک مخصوص خود حفاظت شود.
7) جریان نامی وسایل حفاظتی باید متناسب با جریان مصرفی بار تابلو برگزیده شود.
8) سیم کشی داخل تابلو باید یکپارچه باشد
9) اتصالات سیمها به یکدیگر در تابلو باید از طریق ترمینال ریلی (با قابلیت نصب روی ریل) صورت گیرد.
10) پیچیدن سیم ها به دور یکدیگر با نوار چسب ممنوع می باشد.
11) سیم ها بایستی در طول مسیر دارای رنگ بندی باشند و رنگ عایق سیم فاز، نول و ارت منطبق بر مقررات ملی، رعایت شود.
12) حداقل سطح مقطع سیم کشی داخل تابلو برق صنعتی باید مطابق جدول شماره 3، متناسب با ولتاژ و جریان های نامی و مجاز وسایل حفاظتی و براساس استاندارد های مربوطه باشد.
13) رنگ عایق پلاستیکی شینه ها در تابلو برق باید از رنگ عایق هادی ها تبعیت نماید.
قیمت تابلو برق های صنعتی
تابلو برق صنعتی تولید شده برای مراکز گوناگون، گوناگون می باشد؛ چرا که نیاز مشتریان به این تابلو ها متفاوت است. از این جهت، قطعات به کار رفته و جنس بدنه ی تابلو ها، از عوامل تاثیر گذار بر روی قیمت آنها هستند.
برای مثال، لوازم ارتباطی و اتصالات درون تابلو برق صنعتی از آن جهت مهم هستند که باید پاسخ گوی جریان و ولتاژ عبوری به شما باشند و نیازتان را رفع کند که علاوه بر آنها، تابلو برق سوار شده بر روی بدنه ی فلزی یا پلاستیکی، باید به گونه ای باشد که اگر از حساسیت بالایی برخوردار بود، بتواند از عوامل محیطی که احتمال رخ دادن دارد، جلوگیری کند.
در نتیجه عوامل ذکر شده و مسائل دیگر همچون حجم و مساحت، نوع نیاز و تعداد تجهیزات بهکار گرفته شده درون نها، عواملی هستند که بر قیمت تابلو برق صنعتی تاثیر می گذارند.
خرید تابلو برق صنعتی
تابلو برق صنعتی، یک محفظه فلزی یا غیر فلزی برای سیم کشی و نصب تجهیزات الکتریکی ست که لوازمی مانند کلیدها، فیوزها، رلهها، کنترلرها، قطع کنندهها، ترانسفورماتورهای جریان پتانسیل و همچنین نمایشگرهای گوناگون روی آن نصب می گردند. شایان ذکر است که تابلو برق صنعتی می تواند از وارد شدن شوک های الکتریکی به کاربرانی که با این تجهیزات سر و کار دارند در برابر عوامل محیطی محافظت کنند.
در مورد انواع تابلوهای برق می توانیم به این موارد اشاره نماییم که از نظر ولتاژ، تابلو برق ها به ۲ گروه تقسیم می شوند: LV و MV. هر کدام از این دو نوع، دارای سطوح مختلفی از نظر زیرساخت ولتاژ هستند؛ یعنی تابلوهای نوع LV زیر ۱۰۰۰ ولت و تابلوهای نوع MV بین ۱۰۰۰ تا ۳۶۰۰۰ ولت طراحی و تولید می شوند.
اما موضوع مهم آن است که در میان دریایی از انواع تابلو برق موجود در بازار، کدام مورد مناسب است. به طور حتم هرچه به تعداد سیستم های موجود در یک ایستگاه افزوده شود، نیاز به یک تابلو برق دقیق با قابلیت حساسیت بالا برای داشتن اطمینان از حفاظت بیشتر سیستم ها نیاز خواهد بود.
به همین علت، باید به تغییرات احتمالی قابلیت اطمینان تابلو در گذر زمان دقت داشت. یکی از اهداف اصلی خرید تابلو برق، شناسایی خطا در سیستم و تصمیم گیری سریع در زمان مواجهه با آن است؛ به گونه ای که اگر تابلو به موقع متوجه قطعی در مدار نشود، به کلیه سیستمها آسیب جدی وارد می شود.
گاهی در مدار، وضعیتی پیش می آید که سیگنال های الکتریکی، صحیح عمل نمی کنند. در این شرایط، تابلو بایستی دارای قابلیت کنترل دستی باشد تا به واسطه اپراتور، شرایط به سرعت مدیریت شود که شما عزیزان می توانید برای خرید تابلو برق های عالی و مناسب، به فروشگاه تکنیک مدرن مراجعه کرده و به راحتی محصول مورد نظر را خریداری کنید.
در نتیجه تابلو برق صنعتی بسیار متفاوت است که بر حسب کارایی مورد نظر باید تجهیزاتی مناسب انتخاب کنید. میتوانید همین الان با کارشناسان ما تماس بگیرید.
اگر این نوع از تابلو برق صنعتی نیاز شما را برطرف نمی کند حتما به تابلو برق ستاره مثلث مراجعه کنید